Son zamanların en sık konuşulan teknolojik ürünlerinden biri Oculus Rift sanal gerçeklik gözlüğü. Oyunlarda sanal gerçeklik sağlayan gözlük, kullanıcısını oyunun içerisine dahil ediyor ve yeni nesil eğlence deneyiminin de kapısını aralıyor. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.
2014’ün Mart ayında Facebook, cihazın yapımcısı olan Oculus VR şirketini 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.
Oculus Rift’in en önemli özelliklerinden biri, daha önceden var olan VR (Sanal Gerçeklik) teknolojilerini bir adım öteye taşıyıp, ucuzlamış donanım fiyatları sayesinde bu teknolojileri son kullanıcının hizmetine sunabilecek olmasıdır. Daha önceden yaygın kullanım için düşünülemeyecek bu tür cihazlar, akıllı telefonlar ve benzeri cihazların oldukça yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak düşen donanım fiyatları ile birlikte, son kullanıcılar için de erişilebilir olmuştur.
Donanım
Rift, iki adet 7inch’lik LCD displayin insan gözünün görüş açısını taklit eder bir biçimde kafaya takılabilir bir sistemde birleştirilmesinden meydana gelen bir cihaz. Cihazın ağırlığı şu anki donanım özelliklerine göre 370g (kontrol ünitesi hariç). Cihazda kulaklık veya hoparlör bulunmamaktadır, kullanıcılar kendi tercihleri kulaklık kullanmakta özgürdürler.
Cihazda HDMI ve DVI çıkış portları (şu an için) kontrol ünitesinde bulunmaktadır.
Yazılım
Rift ile çalışması için bir yazılımın özel olarak bu cihaza yapılandırılması gerekmektedir. Oculus firması, bunun için bir SDK geliştirmektedir. Gelecekte piyasaya sürülecek pek çok oyunun doğrudan Rift’e uyumlu şekilde piyasaya çıkması beklenmektedir.