Web tasarım nedir sorusuna yanıt vermek için önce web sitesini tanımlamak gerekir. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan ortamlardır. Kullanıcılar bir web sitesine, HTTP ya da HTTPS protokollerinde aşağıda yer alan bileşenlerden oluşan adresi kullanarak erişirler:
www : World Wide Web
alan adı : Domain Name (Alan Adı Sistemi)
com : TLD Top Level Domain yani üst seviye alan adı.
Web tasarım 1991’de geliştirilmeye başlandı. 1993’te CERN tarafından WWW ön eki ile internet kullanıcılarının ulaşabileceği halini aldı. 1993 de ise Ankara-Washington arasında kiralık hat ile Türkiye’de ilk internet bağlantısı gerçekleşti.
Web sitesi türleri
Statik web sitesi
Statik bir web sitesi, monoton veya az güncellenen sitelerdir. İçerik sık bir şekilde değişikliğe uğramaz. Genellikle uzun süre değişiklik olmayacak olan sitelerdir. Ziyaretçi veya üye katkısı yok denecek kadar azdır. Site tamamen siteyi oluşturan kişi tarafından düzenlenebilir. Statik Web tasarım esnasında;
HTML,
XHTML,
DHTML,
CSS,
SWF,
JAVASCRIPT ve JQUERY
dilleri kullanılabilir.
Photoshop ve FIREWORKS gibi grafik editörleri yardımı ile GIF, JPEG ve PNG formatlarındaki görsel dokümanlar ile ziyaretçinin tarayıcılarında izlemesi sağlanır.
Statik web tasarım uygulamalarında, sayfaları oluşturan kişi tarafından değiştirilmedikçe, herhengi bir güncellemeye maruz kalmayarak en son yapılandırıldığı gibi kalır.
Dinamik web sitesi
Dinamik bir web sitesi, her kullanıcı için ya da her ziyarette özel olarak oluşturulabilir. Dünya üzerindeki her kullanıcı, bir siteye kendi kullanıcı adıyla girdiğinde diğer kullanıcılardan farklı bir içeriğe erişebilir. Bu farklı içerik, Web sitesinin renkleri, teması, müzikleri, sitedeki yetki derecesi vb. şeklinde olabilir. Günümüz internetindeki popüler siteler dinamik sitelerdir. Bu dinakmikliği oluşturmak için dünyada kullanılan farklı diller vardır.
Dinamik bir Web sitesinde kullanılabilen dillerden bazıları şunlardır:
ASP.Net
ASP
PHP
JSP
CFM
Sayfaların dinamik, yapımcı veya ziyaretçi tarafından sürekli güncellenebilir olmasını sağlayan bu yazılım dilleri; yapımcı ve yazılım dillerinin geliştiricileri tarafından sağlanan yenilikler ile kendilerini geliştirmektedir.
Microsoft firması tarafından geliştirilen ASP.Net ve ASP nin belli bir kesim tarafından kabul edilip kullanılmasının yanı sıra günümüzde PHP olarak adlandırılan ve belkide en çok kullanlan betik ve programlama dili de bir hayli yaygın olarak kullanılır.
Sayfalardaki içeriğin dinamikliği için bu kullanılan yazılım dillerine yardımcı ve hatta tüm sayfaların dinamik bir şekilde kullanılmasını sağlayan JavaScript, JQuery, Flash, Silverlight gibi gerçek zamanlı veri akışı dillerde kullanılabilir.
2008 yılı başlarında Web 2.0 adlı bir kavram doğmuştur. Bu kavram yeni nesil web sitesini ifade eder. Hız ve kodlama olarak çok değişen bir şey olmamakla beraber; renk uyumu, daha zarif geçişler, yuvarlak köşeler, kontrast renklerin bir arada bulunması gibi kombinasyonlarla oluşturulan web tasarım işlemidir.b tasarım nedir web tasarım uzmanı web tasarım nedir seo