PHP 7 Yenilikleri

PHP : Hypertext Preprocessor (Türkçe: Üstünyazı Önişlemcisi ) (Aslen: Personal Home Page – Kişisel Ana Sayfa) , internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP’nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibariyle 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken, 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

PHP kodları PHP işleme modülü bulunan bir web sunucusu tarafından yorumlanır ve çıktı olarak web sayfası üretilir. Bu kodlar veriyi işlemek üzere harici bir dosyaya kaydedilerek çağırılabildiği gibi doğrudan HTML kodunun içine de gömülebilir. PHP zaman içinde bir komut satırı arayüzü sunacak şekilde evrilmiştir, PHP-GTK yardımıyla grafiksel masaüstü uygulaması geliştirmek de mümkündür. PHP özgür bir yazılım olup PHP Lisansı ile dağıtılmaktadır.

13 Temmuz 2004 tarihinde yeni Zend Engine II ile güçlendirilmiş PHP 5 yayınlandı. PHP 5, nesneye yönelik programlama için çok daha fazla olanak sağlıyor, PHP Veri Nesneleri (PDO) eklentisi yardımıyla veritabanlarına erişim için oldukça tutarlı ve hızlı bir arayüz yanında performansa yönelik çok sayıda iyileştirme barındırıyordu.[8] 2008 yılında PHP 4 ün tutarlı sürümünün yayınlanması durduruldu ve PHP 5 geliştirilmesi devam eden tek tutarlı sürüm oldu. PHP duruk içselleştirim (İngilizce: Late static binding) özelliği barındırmıyordu ancak 5.3 sürümü ile bu önemli eksik giderildi.

PHP 7 ile web artık daha hızlı

2004 yılından bugüne en kapsamlı geliştirilmelerinin yapıldığı yeni sürümü PHP 7 yayınlandı.

Facebook’un da kullandığı; kendine özel hack yöntemleriyle PHP’ye performans artışı sunan HHVM de son testlere göre PHP 7 ile aynı seviyelerde görünüyor. HHVM kullanmak istemeyen ama aynı performansa erişmek isteyen php geliştiricileri için yeni sürüm php yeterli görünüyor.

PHP kullanan en popüler sitelerden bazıları ise şöyle:

1. Facebook (HHVM destekli PHP)
2. Wikipedia
3. Baidu
4. Yahoo!
5. Tumblr
6. Flickr
7. WordPress
8. Fotolia
9. Digg
10. iStockPhoto